SAFRANBOLU TURİZM DANIŞMA BÜROSU

DOĞAL GÜZELLİKLER

Mağaralar:

Bulak (Mencilis) Mağarası: Safranbolu merkezine yaklaşık 8 km mesafede Bulak köyü sınırları içerisinde yer alır. Uzunluğu 6 km'ye varan mağaranın yalnızca ilk 400 metresi ziyarete açık olup ülkemizin 4. büyük mağarası niteliği taşıyan bünyesindeki dikitler, sarkıtlar, travertenler, göletler ve yer altı su kaynağı ile bir tabiat harikasıdır. Ziyaretçiler, girişin ardından dar bir bölümden geçerek ulaştıkları ana galeriye girdiklerinde mağaraya özgü muhteşem görüntü ile karşı karşıya kalırlar. Mağaranın içerisinde ilerledikçe de bu güzel görüntü etkisini arttırarak devam eder (Karabük, Valiliği, 2013: 23). Mağaranın ilerleyen bölümlerinde mağara içerisinde yer alan su kaynağı, yer yer 10-15 m'lik yükseklikten düşerek şelale oluşturduktan sonra sifon yaparak yer altında kaybolmaktadır. Daha sonra bu su, birinci giriş ağzının bulunduğu noktada tekrar yüzeye çıkarak, Mencilis kaynağı çıkış ağzını oluşturmaktadır.

Hızar Mağarası: Safranbolu İncekaya köyü yakınlarındaki Hızar Mağarası, oldukça geniş bir giriş ağzına sahiptir. Turizm amaçlı kullanılması amacıyla müteaddit defalar üzerinde fikir beyan edilmiş olsa da günümüzde henüz turizme hizmet verir nitelikte değildir.

Ağzıkara Mağarası: Safranbolu-Harmancık köyü sınırları içerisinde bulunan ve  ziyaretçiler düzeyinde keşfedilmeyi bekleyen önemli doğal güzelliklerden bir tanesidir. Jeolojik oluşumu, sarkıt ve dikitleri ile ziyaretçiler için önemli bir potansiyel turizm kaynağıdır. 

Kanyonlar:

Safranbolu'nun doğa turizmi bakımından sahip olduğu bir diğer kaynak ise muhteşem kanyonlarıdır. Safranbolu'da kireç taşı tabakalarının derin bir biçimde yarılması sonucu ortaya çıkan kanyonlar, bölgenin arazi yapısını daha çekici hale getirmiştir. Bu kanyonlardan görülmeye değer olanları; İncekaya Kanyonu, Düzce (Kirpe) Kanyonu, Tokatlı Kanyonu, Sakaralan (Tekekurum) Kanyonu ve Sırçalı Kanyonları'dır.

İncekaya Kanyonu: Bölgenin arazi yapısını ilgi çekici hale getiren kanyonların başında İncekaya Kanyonu gelmektedir. Üzerinde İncekaya Su Kemeri'nin yer aldığı kanyon oldukça dik ve derin yamaçlara sahiptir İncekaya Su Kemeri'ndeki köprü sayesinde yaya olarak kanyonun diğer tarafına geçmek de mümkündür. Su kemerinden başlayarak Tarihi Çarşı (Şehir) içine doğru uzanan Tokatlı Kanyonu'nun belli bir bölümü yürüyüş güzergahı olarak düzenlenmiş ve kentin alternatif turizm olanaklarına önemli bir değer katmıştır.

Düzce (Kirpe) Kanyonu: Safranbolu’ya 13 km. uzaklıktaki kanyonun bir girişi Düzce köyünde, diğeri Kozcağız Mahallesi’ndedir. Bu kanyon foto safari ve yaban hayatı koruma alanı olarak düzenlenmiş olmakla beraber bakir bir turizm alanıdır. Uzunluğu yaklaşık11 km. olan Düzce (Kirpe) Kanyonu trekking ve doğa severler bakımından oldukça elverişlidir. Bu nedenle Düzce (Kirpe) Kanyonu'nun trekking ve doğa turizmine uygun hale getirilmesi gerekmektedir.

Tokatlı Kanyonu: Hızar Çayı'nın yatağındaki kireç taşı tabakalarının binlerce yılda aşınması sonucunda oluşmuştur. Safranbolu ilçe hudutları içerisindeki kanyonlardan en ilgi çekici olanıdır. Safranbolu'da turizm çeşitliliğini sağlamak amacıyla Tokatlı Kanyonu üzerine Cam Teras yapılmıştır. Tokatlı Kanyonu'nun hem trekking ve doğa severlerin hem de etkileşimli turizm yatırımlarına uygun hale getirilmesi, yörede turizm hareketliliğini çekici hale getirilebilmesi bakımından kanyonun uygun alanlarında istasyon niteliğinde ziyaretçilere hizmet verebilecek birimlerin plan ve proje uygulamalarının yapılmasının uygun olacağı düşünülmektedir. Ayrıca tarihi şehir merkezi ile cam teras arasında doğa yürüyüş alanlarının yanı sıra rahat ulaşım imkanı da sağlayabilecek alternatif ulaşım hizmet projelerinin de uygulanması, alanı çekici kılabilir.

Sakaralan Kanyonu: Safranbolu'ya 11 km. uzaklıktaki Yörük köyü ile Konarı köyü arasında konuşlanmış bir yürüyüş alanıdır. Düzce ve Sırçalı kanyonları ile aynı özelliklere sahip olan bu üç kanyon Konarı-Yazıköy arasında birleşirler. (Karadeniz Gezi Rehberi, 2014). Bu kanyon zor geçişlere sahip olması sebebiyle daha çok profesyoneller tarafından ilgi görmektedir.

Yaylalar:

Safranbolu, tarihi eserleri ve evlerinin yanı sıra ilgi çekici doğal güzelliklere de sahiptir. Özellikle yaylalar turistik gezilerde mutlaka görülmesi gereken alanlardandır. Safranbolu'da dikkat çeken yaylalar arasında Ulu Yayla ve Sarıçiçek Yaylası yer alır.

Ulu Yayla: Safranbolu´ya 50 km. uzaklıkta olup Safranbolu-Ulus ve Eflani İlçelerinin kesiştiği noktada bulunmaktadır. Ulu Yayla, 280 hektarlık yüz ölçümü ve birçok ağaç çeşidi ile birlikte yaban hayvanını da bünyesinde barındıran 7 km. uzunluğunda ormanlık alanla çevrelenmiştir. Ortasında bulunan gölet, içinden yer altı nehrinin geçtiği mağara ve çeşitli sporlara elverişli yamaçları Ulu Yayla´nın çekiciliğini arttırmaktadır (Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Safranbolu Turizm Danışma Bürosu, 2014).  Ahşap malzemeden yapılmış yayla evleri ile ormanla bütünleşmiş olması sonucunda ortaya muhteşem bir mekân oluşturmuştur. Her yıl ağustos ayının ikinci haftasında "Ulu Yayla Şenlikleri" düzenlenmekte olup yayla turizmi açısından yöre ziyaretçilerine sunulmasının uygun olacağı bir mekandır.

Sarıçiçek Yaylası: Safranbolu'da bulunan bir diğer yayla Sarıçiçek Yaylası'dır. İlçe merkezine 8 km mesafededir. Sarıçiçek Yaylası 1700 m yükseklikte olup orman dokusu açısından oldukça zengindir. Burada trekking, atla doğa yürüyüşü, dağ bisikleti ile gezinti ve kamp yapabilme bakımından elverişli durumdadır. Safranbolu'da turizm çeşitlendirmesi kapsamı içerisinde yayla turizmi bakımından değerlendirilmelidir.